Dethleffs-Logo
Norsk bokmål

Oppfinnelsen av camping

90 år med Dethleffs

Her får du vite hvordan alt begynte for 90 år siden, og hva oppfinnelsen av camping har å gjøre med en ekte kjærlighetshistorie. Bare bla nedover siden.

En legendarisk bryllupsgave

1931

Som juniorsjef i farens piske- og hodelagsfabrikk var Arist Dethleffs ofte på farten i ukesvis. Han ble inspirert av ideene til forloveden Fridel Edelmann. Sammen prøvde de å finne ut hvordan de kunne være mer sammen. «Noe sånt som en sigøynervogn, der vi kan reise sammen – det ville vel vært det rette for oss», noterte Fridel i dagboken sin. I 1931 satte Arist planen ut i livet og bygget den første campingvognen som bryllupsgave. Jomfruturen var i påsken 1932, og etter de første testkjøringene skulle paret få mange tusen kilometer sammen på reise. Med den selvbygde campingvognen sin fant de to rett og slett opp camping. Nå er det en ferie- og fritidssyssel med milioner av tilhengere.

God konstruksjon helt fra begynnelsen av

Gjennomtenkt

Dethleffs var et helstøpt familiemenneske og tilpasset hjemmet på hjul til familiens ønsker og behov. Etter at datteren Ursula ble født i november 1933, ble den såkallte “Wohnauto” gjort om til en familie-campingvogn. Oppfinneren integrerte til og med en balje i gulvet, der datteren kunne få et bad og klærne kunne vaskes.

«Vi elsker å reise! Vi mangler ingenting, vi har et komfortabelt hus med utskiftbar hage og stadig ny utsikt fra vinduet.»

Fridel Dethleffs

Det nye foretaket vokser

Etterspørselen øker

Det uvanlige kjøretøyet til Dethleffs-familien vakte stor interesse, og snart ble de første campingvognene produsert på bestilling.
Produksjonen foregikk for hånd i en bod på farens industriområde, og snart var all kapasiteten brukt opp. Allerede i 1936 var det seks fast ansatte i Dethleffs campingvognproduksjon.

Stadig nye ideer fra pioneren innen fritidskjøretøyer

Grenseløs begeistring

Dethleffs-familen bestemte seg for å utvide campingideen med stadig nye elementer. Enten det var snakk om langturer eller vintercamping, var det mobile hjemmet alltid med på tur. Og selvsagt ble alle korte eller opptil 9000 km lange reiser brukt som testkjøringer. Kvalitet og funksjonalitet ble alltid satt grundig på prøve, og de praktiske erfaringene dannet grunnlaget for videre utvikling.

Uforglemmelige øyeblikk

Dethleffs-følelsen

Den familievennlige campingvognen er som et hjem nummer to. Et sted for samvær, harmoni og velvære. Og en førsteklasses mulighet til å oppleve naturen. Resultatet er minner som varer. En Dethleffs er noe eierne blir glad i, og den er en ekte venn av familien.

Ta pulsen på tiden

Alltid i bevegelse

Frem til i dag er familie og venner kjernen i merket Dethleffs, og det preger alt vi gjør. Og vi har videreført pionerånden det hele startet med. Den preger hvert eneste øyeblikk og hvert eneste nye kjøretøy. God tur!

«Arist Dethleffs har gjort en idé om til en bevegelse. Pionerånden hans lever videre i Dethleffs og har begeistret millioner av mennesker.»